Kakao pupiņas, drupinātas, negrauzdētas. Kartona kārbiņā 8 gab. x 20g.
8 paciņas x 20g (ieteicamā diennakts deva)
160g
Kakao pupiņas ir viens no vērtīgajiem Superfoods produktiem, kurām ir plašs un daudzveidīgs pielietojums ikdienas uzturā visā pasaulē.
Tās iegūst no neliela koka Teobroma cacao, kas aug Centrāl- un Dienvidamerikā. Katrā kakao pākstī izaug 40 līdz 60 kakao pupiņas. Pēc ražas novākšanas pākstis tiek atvērtas, pupiņas izņemtas. Tad tās iziet dabisku fermentācijas un žāvēšanas procesu, kas ilgst 1-2 nedēļas. Drupinātas kakao pupiņas iegūst tās sasmalcinot.
Senie acteki kakao pupiņas lietoja jau pirms tūkstošiem gadu, uzskatot tās par valdnieku ēdienu. Spāņu iekarotāji uz Eiropu tās atveda 16. gadsimtā, kur tās drīz ieguva lielu popularitāti.
Negrauzdētas kakao pupiņas satur:
- magniju un citus organismam svarīgus minerālus kā kalciju, dzelzi, kāliju, cinku, varu, mangānu, sēru
- antioksidantus, flavonoīdus, vairāk nekā mellenes, sarkanais vīns un zaļā tēja
- vitamīnus B1, B2, B3, B5, B9, E
- sirds veselībai nepieciešamo nepiesātināto taukskābi oleīnskābi (omega 9)
- olbaltumvielas
- šķiedrvielas,
kas labvēlīgi ietekmē mūsu organismu:
tās regulē asinsspiedienu, cukura līmeni asinīs un uzlabo asinscirkulāciju
kakao pupiņas uzlabo kardiovaskulārās funkcijas
Flavonoīdu antioksidantu spēks, minerāli, vitamīni, mononepiesātinātās taukskābes (kā olīveļļā) sekmē sirds funkcijas, artēriju stāvokli, uzlabojot asins plūsmu, samazinot plātnīšu nogulsnēšanos uz artēriju sieniņām, trombu veidošanos, paaugstina „labā” holesterīna līmeni un pazemina „sliktā”.
kakao pupiņas neitralizē brīvos radikāļus
Augstais antioksidantu līmenis aizsargā organismu no brīvajiem radikāļiem, kas rodas saules iedarbībā, piesārņojuma, smēķēšanas rezultātā, bojājot organisma šūnas, kas var būt par iemeslu kardiovaskulārām slimībām un vēzim. Antioksidanti kakao pupiņās ir stabilāki nekā citos produktos un tie organismā viegli asimilējas.
kakao pupiņas uzlabo gremošanu
To sastāvā esošās šķiedrvielas uzlabo gremošanu. Kakao stimulē gremošanas enzīmu sintēzi.
kakao pupiņas uzlabo fizisko un garīgo labsajūtu
Kakao daudzās sastāvdaļas, kā alkaloīdi, olbaltumvielas, beta-karotīns, neaizvietojamās aminoskābes leicīns, lizīns, kas uztur enerģijas līmeni organismā un sirds veselību, piedalās kalogēna veidošanās procesā un audu atjaunošanā, linolskābe un ferments lipāze, kas palīdz dedzināt taukus, un teobromīns, kam ir viegli stimulējoša iedarbība. Tas viss kopā uzlabo fizisko un garīgo veselību, vairo enerģiju, uzlabo un ilgstošāk uztur labu garastāvokli, novērš depresiju.
Pielietošana: ēdamkarote dienā (ap 28g), lietojot tāpat vai saldinot ar medu, pievienojot brokastu pārslām un putrām, desertiem, svaigiem un žāvētiem augļiem, konditorejas izstrādājumiem.
Enerģētiskā vērtība 628 kcal/2631 kJ/ 100g.